Perde Montajı Nasıl Yapılır?

Perde Montajı Nasıl Yapılır?

Perde Montajı Nasıl Yapılır?

Evimizin en önemli dekorasyon ürünlerinden biri de perdelerdir. Kullandığımız odaya göre ya da alana göre seçtiğimiz perdeler değişmektedir. Stor ve zebra perdeler, güneşten etkilenmez. Dayanıklı malzemesi ve açma kapamadaki uygulama imkanları ile son yıllarda çokça tercih edilmeye başlamıştır. Aşağı veya yukarı kaldırılabilen perde, içeri istenilen miktarda ışık girmesini sağlayarak diğer perdelerin sağlayamadığı bir işlevselliktedir. Stor ve zebra perde alan bir kişi, onu rahatlıkla monte de edebilir. Stor perde ve zebra perde; tül perde gibi takılmadığı için küçük detayları vardır. Peki bu perdelerin montajını nasıl yapacağımızı biliyor muyuz? Hadi biraz bu detaylara göz atalım.


Korniş Aparatı İle Perde Montaj Şekli

Ülkemizde en çok tercih edilen ve uygulanan yöntem zebra perdenin tavana montajıdır. Bunun da en kolay yöntemi korniş aparatı kullanarak montaj yapmaktır. İlk olarak perdemizi takacağımız noktaları korniş üzerinde işaretliyoruz. Pencerenin sağında ve solunda eşit boşluklar kalacak şekilde işaretlenir. Aparatlar vida, tutucular ve çelik ayaklardan oluşur. Vidayı çelik ayaklardan geçirip, plastik parçayı vidanın ucuna takmanız yeterli olacaktır. Plastik parça kornişin içinde rahatlıkla kayar istenilen noktaya geldiğinde sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Artık sağlam olan çelik ayaklara, mekanizmanın arkasında bulunan kanallar geçirilerek perde kullanıma hazır hale getirilir. Perde ile birlikte gelen portray aparatına vidaları takarak, belirlenen noktalarda korniş aparatının üzerine tornavida ya da şarjlı matkap yardımıyla vidalanır. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak mekanizma portray üzerine yerleştirilir. Perde takıldığı zaman pencerenin sağında ve soluna eşit boşluklar bırakmak daha düzgün görünüm elde edilmesini sağlayacaktır. Takılmayla ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır. Ayrıca pencere kolunun potluk yapmaması için 10-15 cm de içeri doğru pay bırakılmalıdır. Yani tavana uygulama yapılıyorsa kornişlerde olduğu gibi köşeye sıfır değil de belli bir açıklık bırakıldıktan sonra matkap yardımıyla delikler açılmalıdır. Belirlenen üç nokta matkapla delinir ve perde ile birlikte verilen aparatlar deliklere yerleştirilir. Stor ve zebra perdelerin arkalarında kanallar vardır. Deliklere yerleştirilen aparatlara kanallar sıkıştırılır. Bu elle yapılabilen basit bir işlemdir. Perde artık kullanıma hazırdır.

L- Ayak Aparatı İle Perde Montaj Şekli

Stor perde duvara L-Ayak aparatı ile montaj yapılacak ise, perdenin ölçülerine uygun 8 cm, 10 cm veya 12 cm olacak şekilde L-Ayak seçilir. Ayak seçilirken perdenin kullanılacağı alanda kartonpiyer olması, tavandan veya duvardan direk montaja uygun olup olmadığı değerlendirilir. Perde mekanizması takılacak noktalar perdenin takılacağı mekana göre belirlenir. Noktaların sağında ve solunda eşit boşluklar olduğuna ve noktaların aynı hizada olduğuna dikkat edilmelidir. Belirlenen noktalara vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidaları takıp bu deliklere tornavida ya da matkap yardımıyla monte edilir. Perde mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak mekanizma portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.

Tavana Montaj

Stor perde montajı yapılmadan önce mekanizmanın takılacağı alan doğru belirlenmeli, pencere kolu veya pencerenin hareketli kanatları göz önünde bulundurulmalıdır. Perdenin aşağı yukarı doğru hareketinde pencere koluna veya başka bir engele çarpmamalıdır.

Tavana portray yardımıyla montaj yapabilmek için öncelikle stor perdenin takılacağı noktalar işaretlenir. Noktaların aynı hizada olması için su terazisi ile kontrol edilir. Perdenin enine göre her 50 cm’ de bir 1 adet portray takılması önerilir. İşaretlenen noktalara matkap yardımıyla vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidaları takarak açılmış olan deliklere tornavida ya da matkap yardımıyla montaj yapılır. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.

Pencere Kasası İçine Stor Perde Montajı

Stor perde pencere kasası içine montaj yapılacaksa, mekanizmanın takılacağı noktalar belirlenir. Noktaların sağında ve solunda eşit boşluklar olmalı ve noktalar aynı hizada olmalıdır. Noktaların aynı hizada olması için su terazisi ile kontrol edilir. Pencerenin hareketli kanatları göz önünde bulundurulur, perdenin tamamen açılmasına engel bir durum olmamalıdır. İşaretlenen noktalara matkap yardımıyla vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidalar takılarak deliklere matkap veya tornavida yardımıyla monte edilir. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtup daha sonra önden sıkıca bastırılarak mekanizma portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.

Pencere Kasası Üzerindeki Duvara Montaj

Stor perde pencere kasası üzerindeki duvara montaj yapılacaksa, perdenin boyuna göre mekanizmada toplanma payı göz önünde bulundurularak pencere kasası ile mekanizma arasında boşluk bırakılır. Montaj yapılacak duvarın üzerinde mekanizmanın takılacağı noktalar işaretlenir. Noktaların sağında ve solunda eşit boşluklar olmasına ve aynı hizada olmasına dikkat edilir. Noktaların aynı hizada olması için su terazisi ile kontrol edilir. Belirlenen noktalara vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidalar takılır. Bu deliklere tornavida veya matkap yardımıyla montaj yapılır. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.

Perde Montajı Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Perdenizin montajı tamamlandıktan sonra mutlaka güvenlik kitinin kurulumunu yapınız. Güvenlik kiti doğru kullanılmaz ise çocukların boğulma riski artabilir. Güvenlik kiti kullanıldığında boğulma riski azalır. Güvenlik kiti perdenin çalışmasını sağlayan kordon - zincir gibi ürünlerin döngü oluşturmasını engeller. Kordon ve zincirleri bağlamayınız. Yatak, beşik ve mobilyaları perdelerden yeterli uzak mesafede tutunuz. Doğru tercih için Balıklı Sümer’ e gelin hem hesaplı hem de mutlu günlerinize hazırlık yapın.