Dikey Perde Montajı Nasıl Yapılır?
Perde konusunda seçenek bu kadar çoğalmışken doğal olarak perde takmak denildiğinde de anlaşılması gereken yalnızca klasik korniş üzerinde takılmış perdeler olmamalıdır. Aslına bakılırsa korniş üzerine takılmış perde günümüzde kullanılıyor olsa da eski rağbetini yitirmiştir. Günümüzde perde modelleri dikey perde konusuna da boyut getirmiş durumdadır. Tül dikey perde ya da fon dikey perde perdelerinizin yaptırdığınız firma tarafından montajı sağlanmaktadır. Ve bu güvenilir firmaların perde kurulumu sırasında sizlere verdiği güvence sayesinde ilerleyen zamanlarda ve kullanımdan kaynaklı bile olsa perde takılmasına dair soru ve sorunlarınızın cevap bulacak olması eminiz ki sizleri de rahatlatacak durumdadır. Dikey perde nasıl takılır? sorusuna yıllar önce verilecek cevap ile bugün verilecek cevabın arasında çok büyük fark vardır. Sorunun cevabı yıllar içinde adeta değişime uğramıştır. Dikey perde montaj şekilleri arasında en çok tercih edilen yöntemler arasında ilk sırada korniş aparatı ile montaj gelmektedir. Bu yöntemle dikey perde montajı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Belirli kurallarına uygun takılmayan ya da monte edilmeyen dikey perdeler sonuçta kullanımı sırasında doğal olarak arıza verecektir. Tül veya fon dikey perde montajı yapacak alanda en az 20 santim boşluk bulunması gerekmektedir. 20 santimlik bir boşluk perdenin sağlıklı montajı için gerekli ve şarttır. Bu montaj şeklinde dikkat edilmesi gereken bir konu da tül dikey perde takılırken pencerenin sağında ve solunda eşit boşluk bırakılması gerekmektedir. Bu bırakılan eşit boşluklar daha düzgün bir görünüm elde edilmesi için gereklidir. Ayak aparatı kullanarak montaj yönteminde ise dikey Perde duvara L ayak aparatı ile monte yapılmak şeklinde olmaktadır. Perdelerin tavana montajı mümkün olmadığı durumlarda genellikle bu yöntem kullanılarak perdeleri montajı sağlanmaktadır. Aslında çok kullanışlı bir yöntem olması tercih edilme nedenlerinden birisidir.
Korniş Aparatı İle Perde Montaj Şekli
Ülkemizde en çok tercih edilen ve uygulanan yöntem dikey perdenin tavana montajıdır. Bunun da en kolay yöntemi korniş aparatı kullanarak montaj yapmaktır. İlk olarak perdemizi takacağımız noktaları korniş üzerinde işaretliyoruz. Pencerenin sağında ve solunda eşit boşluklar kalacak şekilde işaretlenir. Aparatlar vida, tutucular ve çelik ayaklardan oluşur. Vidayı çelik ayaklardan geçirip, plastik parçayı vidanın ucuna takmanız yeterli olacaktır. Plastik parça kornişin içinde rahatlıkla kayar istenilen noktaya geldiğinde sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Artık sağlam olan çelik ayaklara, mekanizmanın arkasında bulunan kanallar geçirilerek perde kullanıma hazır hale getirilir. Perde ile birlikte gelen portray aparatına vidaları takarak, belirlenen noktalarda korniş aparatının üzerine tornavida ya da şarjlı matkap yardımıyla vidalanır. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak mekanizma portray üzerine yerleştirilir. Perde takıldığı zaman pencerenin sağında ve soluna eşit boşluklar bırakmak daha düzgün görünüm elde edilmesini sağlayacaktır. Takılmayla ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır. Ayrıca pencere kolunun potluk yapmaması için 10-15 cm de içeri doğru pay bırakılmalıdır. Yani tavana uygulama yapılıyorsa kornişlerde olduğu gibi köşeye sıfır değil de belli bir açıklık bırakıldıktan sonra matkap yardımıyla delikler açılmalıdır. Belirlenen üç nokta matkapla delinir ve perde ile birlikte verilen aparatlar deliklere yerleştirilir. Stor ve dikey perdelerin arkalarında kanallar vardır. Deliklere yerleştirilen aparatlara kanallar sıkıştırılır. Bu elle yapılabilen basit bir işlemdir. Perde artık kullanıma hazırdır.
L- Ayak Aparatı İle Perde Montaj Şekli
Dikey perde duvara L-Ayak aparatı ile montaj yapılacak ise, perdenin ölçülerine uygun 8 cm, 10 cm veya 12 cm olacak şekilde L-Ayak seçilir. Ayak seçilirken perdenin kullanılacağı alanda kartonpiyer olması, tavandan veya duvardan direk montaja uygun olup olmadığı değerlendirilir. Perde mekanizması takılacak noktalar perdenin takılacağı mekana göre belirlenir. Noktaların sağında ve solunda eşit boşluklar olduğuna ve noktaların aynı hizada olduğuna dikkat edilmelidir. Belirlenen noktalara vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidaları takıp bu deliklere tornavida ya da matkap yardımıyla monte edilir. Perde mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak mekanizma portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.
Tavana Montaj
Dikey perde montajı yapılmadan önce mekanizmanın takılacağı alan doğru belirlenmeli, pencere kolu veya pencerenin hareketli kanatları göz önünde bulundurulmalıdır. Perdenin aşağı yukarı doğru hareketinde pencere koluna veya başka bir engele çarpmamalıdır.
Tavana portray yardımıyla montaj yapabilmek için öncelikle stor perdenin takılacağı noktalar işaretlenir. Noktaların aynı hizada olması için su terazisi ile kontrol edilir. Perdenin enine göre her 50 cm’ de bir 1 adet portray takılması önerilir. İşaretlenen noktalara matkap yardımıyla vida boyunda delikler açılır. Paketin içinden çıkan portraylara vidaları takarak açılmış olan deliklere tornavida ya da matkap yardımıyla montaj yapılır. Perdenin mekanizmasının öncelikle arka kanalı portray üzerine oturtulur. Daha sonra önden sıkıca bastırarak portray üzerine yerleştirilir. Perdeyi takma işlemiyle ilgili birkaç basit adım tamamlandıktan sonra perde kullanıma hazırdır.
Dikey perde tavana montaj yöntemi duvar dibinden 10 santimetre ya da daha fazla pay bırak alarak perdenin takılacağı noktalar işaretlenmelidir. bu yöntem perde takıldığı zaman diğer yöntemlerde olduğu gibi pencerenin sağında ve solunda eşit boşluklar bırakıldığında daha düzgün bir görünüm elde edilmesini sağlar. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse köşede birleşecek iki dikey perdenin, yan duvara en az 13 cm uzaklığı olmalıdır. Bu sayede perdeler tam köşede simetrik buluşacak ve daha estetik bir görünüm elde etmiş olacaksınız.