Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Evinizde veya ofisinizde spor ve modern bir görünüm elde etmek için bir perde modeli tercih ederiz. Bildiğimiz gibi perdelerin de pek çok çeşidi vardır. Kullandığımız perdelerin temizliği de modeli kadar önemlidir. Hangi perde nasıl temizlenir? Biraz da bundan bahsedelim.


Stor Perde Ve Zebra Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Stor perde ve zebra perde kullananların en çok merak ettikleri konu aldıkları perdenin temizliğidir. Hatta alırken ilk önce akıllarına gelen budur. Çünkü bu perdeler makine de yıkanamaz. Stor perde ve zebra perde nasıl temizlenir?

Hepimiz daha alacağımız perdeyi almadan, kullanmadan, rahatlığını yaşamadan kirlendiğinde ne yapacağımızı düşünürüz. Stor ve zebra perde temizliği için bilmemiz gereken bazı detaylar vardır. Stor perde ve zebra perde kumaşları, genelde %100 polyester iplikten üretilmektedir. Bazı ürünler de ise, pamuk ve keten karışımları vardır. Ancak bu kumaşların içeriklerinden daha önemli olan üzerlerindeki apre kaplamalarıdır. Çift taraflı olarak sıvanan apre kaplama, kumaşın havayla irtibatını tamamen keserken, stor perde ve zebra perde üretiminin oluşabilmesi için gereken sert ve plastik kıvamına gelmesini sağlar. Özel teknik bir uygulama olan bu sistem sayesinde, stor ve zebra perde dayanıklı ve kullanışlıdır. Üzerindeki apre kalitesine bağlı olarak, kullanılan mekanın şartlarına göre 3 ila 5 yıl herhangi bir temizlik gerektirmez.

Stor ve zebra perdenizi temizlemek için aşağıdaki adımları izleyin;

Stor veya zebra perdenizin alanı kadar temiz bir zemin hazırlayın, çünkü kumaşın hiç katlanmaması ve kırışmaması gerekmektedir. Aksi durumda üzerindeki apre kat izi yapar ve bir daha düzelmez. Stor veya zebra perdenizi temizlemekte kullanacağınız beyaz sabun veya şampuanla köpürtülmüş ılık ve temiz su ile birlikte yumuşak temizleme süngeri hazırlayın. Stor veya zebra perdenizi yukarıda tamamen toplayın. Borusu ile birlikte yan montaj ayaklarından çıkarın. Hazırladığınız zemine yatırarak borusunu oklava gibi çevirerek perdenizi tamamen açın. Temizleme süngerinizi hazırladığınız bol köpüklü ılık suda ıslatın ve iyice sıkarak nemli bırakın. Sulu olursa kurulamakta ve kurutmakta zorlanabilirsiniz. Köpük kısmından alarak ve perde kenarlarına paralel olarak fazla güç harcamadan temizleyin, aynı işlemi arka yüz için de uygulayın ve kuru bir havlu ile kurulayın. Yine yerde borusuna, oklava hareketi ile tamamen sararak yerine takın ve perdenizi aşağıya kadar indirerek yerinde iyice kurumaya bırakın. Bu işlemleri yaptıktan sonra perdenizin ilk günkü gibi tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Tül Perde Nasıl Temizlenmeli?

Tül perdelerinizin ilk günkü gibi temiz ve beyaz olmasını isteriz. Bunun için küçük püf noktalarına dikkat etmemiz gerekir. Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır. Tül perdeler ılık suda yıkanır. Bunun için 30 derece yeterlidir. Daha yüksek sıcaklık tülün zarar görmesine sebep olur. Eğer perde fazla narin bir tül çeşidi ise eski bir yastık kılıfına konularak daha güvenli bir yıkama yapılabilir. Ağartıcı temizlik ürünleri tülün ömrünü kısaltır, kalitesini düşürür. Bu nedenle bu tür ürünlerden uzak durmakta fayda vardır. Yıkama suyuna katılacak bir iki kaşık toz şeker tül perdelerde beyazlık sağlayacaktır. Beyazlaması için tül perde, bir gece deterjanlı suda bekletilebilir. Marketlerde hazır olarak satılan toz çamaşır sodaları ya da tül perde temizliği için özel olarak üretilen ürünlerden istifade edilebilir. Yıkamadan sonra kırışmaması için perde hemen kornişe asılmalıdır. Islaklıktan ötürü aşağıda biriken ağırlık perde buruşukluklarını otomatik olarak düzeltecektir. Tülü ütülemek sararmasına neden olur. Ütülemekten kaçınmak gerekir. Sararmış tülleri beyazlaması için bir çay bardağı amonyak koyduğunuz suda birkaç saat bekletebilirsiniz.

Jaluzi Perde Nasıl Temizlenir ?

Ev ve ofislerde kullanılan jaluzi perdelerin temizliği dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Jaluzi perdeler genellikle kumaş, alüminyum ve ahşap malzemelerden üretilirler. Jaluzi temizliği sırasında jaluzinizin türüne göre kullanılacak malzemeler değişir. Kumaş jaluzi perde nasıl temizlenir? Kumaş jaluzi perdelerin temizliği kumaşın kolay yıpranan ve rengini kaybeden yapısından dolayı zordur. Temizliğe başlamadan önce jaluziyi kapalı duruma getirin. Kirleri ve tozları dağıtmamak için ilk önce elektrikli süpürgenin fırçasıyla tozları çekmelisiniz. Kirlerin kumaşa yapışmaması için fırçanın temiz olduğundan emin olmalısınız. Tozlardan arındırılmış perdeyi nemli mikrofiber bez ile temizleyebilirsiniz. Bezin çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Kumaşın renginin bozulmaması için herhangi bir temizlik maddesi kullanmamanızı tavsiye ederiz. Daha sonra perdeyi kapalı konumda bırakarak kurumasını sağlayın.

Ahşap jaluzi perde nasıl temizlenir? Ahşap jaluziler tıpkı mobilyalar gibi tozu fazla gösterir.Bu sebeple sık sık tozunu alma, temizleme ihtiyacı duyarız. Elektrikli süpürgenin fırçasıyla ya da marketlerden alabileceğiniz püsküllü fırçalarla tozlardan kolayca arındırabilirsiniz. Ayrıca yapı marketlerde jaluzi temizlemek için üretilmiş fırçalarla da toz alma işlemini yapabilirsiniz. Sonrasında nemli bir bezle kapalı konumda olan jaluzi bantlarını tek tek silmelisiniz. Özellikle sigara içilen ortamdaki perdelerin temizliği daha sık yapılmalıdır. Mutfaklarda kullanılan jaluzi perdelerde yağ lekeleri oluşabilir. Yağ lekelerinin temizlenmesinde sadece su ile ıslatılmış bez yeterli olmaz. 1 litre suya birkaç damla bulaşık deterjanı damlatın, mikrofiber bezinizi bu suda ıslattıktan sonra ahşap jaluziyi temizleyin, ardından durulanmış bez ile deterjandan arındırın. Ahşap jaluzi temizliği bittikten sonra kuru bezle kurulamayı unutmayın. Her ne kadar su geçirmez özellikte de olsa nemli kalması ahşabın görünümünü ve rengini bozabilir.

Alüminyum (metal) jaluzi perde nasıl temizlenir? Alüminyum jaluzi perdelerin bantları çabuk deforme olduğu için yıkama yapmamanızı tavsiye edilir. Evde yapabileceğiniz yine fırça ya da süpürge yardımıyla tozları temizlemek olacaktır. Yumuşak ve nemli bir bezle kapalı konumdaki jaluzinin bantlarını fazla bastırmadan ve şeklini değiştirmeden silebilirsiniz. Jaluzi perdelerin kullanım ömrünü uzatmak için her 6 ayda bir buharlı makinelerle temizlenmesi en doğru temizlik yöntemidir. Bunun için temizlik şirketlerinden perde temizliği hizmeti alabilirsiniz.