Tül Perde Temizliği Nasıl Yapılır?
Ev içinde en göze çarpan eşyalar tüller ve perdelerdir. Tül perdelerinizin ilk günkü gibi temiz ve beyaz olmasını isteriz. Bunun için küçük püf noktalarına dikkat etmemiz gerekir. Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Evin temiz olduğunu veya düzenli olduğu konusunda perdelerin temizliği ve düzeni oldukça önemli olmaktadır. Tül ve perdelerin temizliği de oldukça kolay olabilmektedir.
Tül Perde Nasıl Yıkanır?
Tül perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tül perdeler makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir. Kurutmaya yakın sıkma programı da tüller için tercih edilmez. Tüller kurutucu kullanıldığında daha yıpranmaya müsait hale gelebilmekte ve kurutmadan sonra kırışma olması yüksek olduğundan ütü yapılması gerekmektedir. Ütü yapmakta perdelerin çabuk sararmasına neden olabilmektedir. Tül perdeler için hafif program ve nemli olabilecek şekilde yıkanması gerekir. Tül perdeler hafif nemli olduklarında asıldıktan sonra kurumaya bırakıldıkları için kırışma oluşmamaktadır.
En İyi Beyazlatma ve Kiri Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Tül perde temizliğinde beyazlatma oldukça önemli bir gerçektir. Hepimiz ilk günkü renginde olsun isteriz. Beyazlatma için tül perdelerin bir gece önceden sodalı suda bekletilme yöntemi uygulanabilmektedir. Tül perde yıkamanın püf noktalarından ve tüyolarından bahsedelim.
Tül perde yıkama model, dikim ve kumaşın türüne göre apayrı bir itina gerektirir. Çünkü sonrasında ütüleme işleminden yıkama esnasında yeterli verim alamamaya kadar pek çok tatsız durumla karşılaşmak olasıdır. Çoğu zaman sadece matik ya da sıvı jel formundaki çamaşır deterjanları yetersiz kalabilir.
Bu durumda bazı ek yöntemlere başvurmak kurtarıcı olmaktadır. Bunlar sırasıyla en çok fayda görülen tül perde temizliği püf noktaları olarak şöyle sıralanabilir:
Karbonat: Karbonat sadece bir gıda maddesi olarak değil temizliğin birçok alanında aktif olarak kullanılan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Tencere temizliği, yer ve yüzey temizliğinde kirleri kabartıp uzaklaştıran karbonat perde yıkama sırasında da bir hayli sıkça kullanılmaktadır. Makinenin deterjan haznesine 2 çorba kaşığı karbonat ilave edip normal perde ayarında çalıştırmanız yeterlidir.
Sirke: Sirke hem sağlık yayan hem de temizlikte doğal ürünlerden yana olan herkesin bir numaralı tercihidir. Çamaşır makinenizin deterjan bölmesine birkaç yemek kaşığı koyacağınız sirke ile perdenizde inanılmaz sonuçlar alacaksınız.
Bulaşık Makinesi Tableti: İddialı ve son derece etkili olan bir diğer perde yıkamada püf noktası olarak bilinen yöntem bulaşık makinesi tabletidir. Makineye attığınız perdenin üzerine bir tablet yerleştirdikten sonra normal ayarda makine çalıştırılır. Sonuç ise bembeyaz ve yumuşacık perdeler olacaktır.
Toz Şeker: Tül perdeyi makineye yerleştirdikten sonra direkt olarak üzerine 2 veya 3 tatlı kaşığı toz şeker eklenir. Ardından makineyi klasik ayarda çalıştırdıktan sonra tek yapmanız gereken yıkamanın bitmesini beklemek. Sonrasında nasıl da temiz ve aydınlık perdelere kavuştuğunuza siz bile inanamayacaksınız. Şekerin yapışkan özelliğinin bir sorun oluşturup oluşturmayacağı aklınıza takılabilir. Ancak hiçbir kaygınız olmasın çünkü sıcak suya maruz kalan şeker tamamen eridiği için ne makineye ne de perdenize hiçbir zarar vermez.
Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır. Tül perdeler ılık suda yıkanır. Bunun için 30 derece sıcaklık yeterlidir. Daha yüksek sıcaklık tülün zarar görmesine sebep olur. Eğer perde fazla narin bir tül çeşidi ise eski bir yastık kılıfına konularak daha güvenli bir yıkama yapılabilir. Ağartıcı temizlik ürünleri tülün ömrünü kısaltır, kalitesini düşürür. Bu nedenle bu tür ürünlerden uzak durmakta fayda vardır. Yıkama suyuna katılacak bir iki kaşık toz şeker tül perdelerde beyazlık sağlayacaktır. Beyazlaması için tül perde, bir gece deterjanlı suda bekletilebilir. Marketlerde hazır olarak satılan toz çamaşır sodaları ya da tül perde temizliği için özel olarak üretilen ürünlerden istifade edilebilir. Yıkamadan sonra kırışmaması için perde hemen kornişe asılmalıdır. Islaklıktan ötürü aşağıda biriken ağırlık perde buruşukluklarını otomatik olarak düzeltecektir. Tülü ütülemek sararmasına neden olur. Ütülemekten kaçınmak gerekir. Tülün kırışık olması birçok ev hanımını korkutan bir şeydir. Tüllerin kumaşına göre bazen asma yöntemi kırışıklığı önlemek için yeterli olmayabilir. O zaman d tabi ki ütü yapılır. Sararmış tülleri beyazlaması için bir çay bardağı amonyak koyduğunuz suda birkaç saat bekletebilirsiniz.
Evimize seçtiğimiz perdenin görselliğinin yanında, bakımı ve temizliği de kolay olacak, çok kırışmayacak modellere bakarız. Konu kolay bakım ve temizlik olunca da en çok tercih edilenler genellikle tül perdeler olur. Model ve desen alternatifleri de gittikçe artan tül perdeler dekorasyona uygun şekilde yerlerini alır. Tül perdeler için pek çok seçenek mevcuttur. Özellikle çok kırışmayacak yıllarca kullanabileceğimiz perdeler tercih ederiz. Üzeri taşlı veya dantel desenli olanlarda mevcuttur. Ama yıkaması kolay ve yıpranmayacak olan ev hanımlarının tercihi olacaktır. Yıkanınca ortama mis gibi bir koku ve ferahlık yayan bu perdeler yıkama sonrası beyazlıklarıyla birçok kez ev sahibini mutlu etmeyebilir. Daha sonrasında ilk gün olduğu gibi görünmeyen perdeler için değişim rüzgarları esmeye başlar. Sık sık değiştirilen perdeler de sizin için bir maliyet oluşturur. Onun yerine yeni gibi bembeyaz perdeler elde edebilmek için neler yapılabilir bu püf noktalar doğrultusunda uzun yıllar perdelerinizi kullanabilirsiniz. Bu hem cebinizi hem de sizleri oldukça mutlu edecektir. Doğru tercih için Balıklı Sümer’ e gelin hem hesaplı hem de mutlu günlerinize hazırlık yapın.